< Gå til nyhedstjenesten
 
NU/TOP-I-PolitikenIndland
1. VERSION21.30
Autist trækker kommune i retten
Når kommuner fratager borgere hjælp på et forkert grundlag, sparer de penge. Principiel retssag om en 21-årig kvinde fra Lolland skal fastslå, om det skal koste godtgørelse.

Tophistorien er skrevet og udgivet af Politiken. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Det er for nemt for kommuner at spare penge ved at træffe fejlagtige eller ulovlige afgørelser i sociale sager, som betyder, at borgere får frataget en støtte, som de har ret til. Sådan lyder det fra tænketanken Justitia og Advokatsamfundet, som på vegne af en 21-årig mentalt handikappet kvinde har taget initiativ til en sag mod Lolland Kommune, som begynder på mandag i retten i Nykøbing Falster. Det skriver Politiken lørdag.
I retten vil advokat Mads Krøger Pramming, som repræsenterer kvinden, forsøge at få tilkendt hende en godtgørelse på 150.000 kroner, efter at Lolland Kommune, da kvinden fyldte 18 år, uberettiget fratog hende en socialpædagogisk ledsagerordning til konkurrencesvømning, skriver Politken.
Nina Von Hielmcrone, der er ekspert i retssikkerhedsspørgsmål i socialret ved Aalborg Universitet, vurderer, at sagen har stor betydning for borgeres retssikkerhed.
»Det er en både vigtig og principiel sag. Får man ikke den hjælp, man er berettiget til, så lider borgeren et velfærdstab. Det er en udbredt problemstilling, især på omsorgsydelser«, siger hun til Politiken.
Den 21-årige har infantil autisme, men repræsenterer Danmark på svømmelandsholdet for mentalt handikappede og er i år udtaget til Special Olympics i Abu Dhabi. Hun er afhængig af socialpædagogisk støtte under landsholdssamlingerne. Kvinden har ikke haft et økonomisk tab, men advokat Mads Krøger Pramming vil have fastslået, at kommunen alligevel skal betale en godtgørelse for det velfærdstab, hun har lidt. Det er første gang, at retten skal tage stilling til en sag af den karakter, skriver Politiken.
Afdelingschef Niels Arendt Nielsen fra Kommunernes Landsforening afviser, at kommunerne spekulerer i at træffe forkerte afgørelser.
»Kommunerne har ansvaret for at hjælpe borgerne og bevilger den hjælp, som de vurderer, at borgeren har behov for og ret til. Det er ikke altid, at borger og kommune er enige om, hvilken hjælp der skal til. Men det er ikke ensbetydende med økonomiske spekulationer«, siger han til Politiken.

Redaktionel kontakt:

Kim Frydensberg

tlf.: +4528766607

e-mail: kim.frydensberg@pol.dk

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Politiken ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

- Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

- En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

- Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet - også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

- Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

- Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

- Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

- Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

- Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

- Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)

Kontakt
Kim Frydensberg
Telefon
+4528766607
Mail
kim.frydensberg@pol.dk